Článek
Postup
01.
Začněte očištěním chřestu, který je potřeba oloupat. Ukrájejte mu hlavičky a zbytek stonků nakrájejte na menší kousky. Na koncích dávejte pozor, abyste nepřidali i dřevnatou část, ta by vás kvůli tvrdým vláknům příliš v jídle nepotěšila. Do kastrolu dejte rozpustit máslo a chřest na něm krátce zpěňte. Pak přidejte nasolené kuřecí čtvrtky, přiklopte poklicí a nechte za občasného míchání asi 20 minut dusit doměkka.
02.
Mezitím si připravte přílohu. Brambory omyjte, nakrájejte na čtvrtky a promíchejte s na proužky nakrájenou červenou cibulí a olivovým olejem. Vše osolte a vložte do trouby vyhřáté asi na 200 stupňů Celsia péct, trvá to asi 35–40 minut.
03.
Když jsou kuřecí čtvrtky měkké a ani po propíchnutí z nich nevytéká krvavá šťáva, je načase připravit si jíšku. Máslo rozpusťte na pánvi, zaprašte hladkou moukou a usmažte ji jen velmi světlou. Pak ji zalijte hovězím vývarem, dobře rozmíchejte, aby neudělala hrudky, a nalijte ke kuřatům.
04.
Vše nechte ještě asi 5 minut provařit. Hlavičky chřestu vložte do slané vody a vařte je asi 8 minut doměkka. Teď už stačí servírovat kuřecí maso přelité omáčkou a posypané chřestovými hlavičkami a s pečenými bramborami.
Jak připravujete chřest vy?