Článek
Postup
01.
Do mléka s máslem přidejte asi 200–250 g mouky, tedy aby vznikla hustá kaše.
02.
Do kaše přidejte žloutky, zakysanou smetanu, sůl a parmezánský sýr. Vše umíchejte do hladka.
03.
Vyšlehejte bílky se špetkou soli. Když je sníh tuhý natolik, že lze mísu obrátit vzhůru nohama, a on se ani nepohne, je čas postoupit dále. Sníh přidejte do mísy k uvedené směsi a jen lehkým prohazováním pomocí stěrky promíchejte se zbytkem ingrediencí. Přidávání sněhu je potřeba nechat si vždy až na konec. Rada pro začínající kuchaře a kuchařky – nikdy sníh do těsta nezašlehávejte šlehačem, vždy jej jen zlehka prohazujte stěrkou či vařečkou. Jinak sníh spadne a přijdete o všechnu nadýchanost těsta!
04.
Po zapracování bílkového sněhu vznikne krásně tekuté a přitom husté a lehké těsto. Smažíme na oleji z každé strany necelou minutu.
Lívanečky se skvěle hodí jak jako příloha k masu, tak jako vydatná snídaně či svačina. Zaberou už trochu času, ale celý postup včetně smažení zvládnete zhruba za 40 minut – včetně desetiminutového chladnutí kaše. Při servírování je nezapomeňte ještě posypat parmezánem, ve svačinovém menu se hodí doplnit je čerstvou zeleninou nebo rovnou mističkou salátu z rukoly a rajčat!