Článek
Postup
01.
Máslo nechte úplně změknout, aby se snáze třelo, respektive šlehalo ručním šlehačem. Když je máslo opravdu měkké, je našlehané do pěny během dvou minut.
02.
K takto nachystanému máslu přidejte 140 g cukru krupice a žlutou nádheru vaječných žloutků. Znovu šlehejte na plný výkon, až vznikne opravdu lehká (a neuvěřitelně lahodná!) pěna. Když dáte tyhle tři věci dohromady, tak nic nelahodného asi ani vzniknout nemůže.
03.
Strouhanku v odhadnutém objemu „čtyř strouhaných žemlí“ zalijte 300 ml 31% smetany – vznikne tuhá hmota, kterou rozpracujte s velkým panákem rumu. Hmotu zašlehejte do žloutkovo-máslové pěny.
04.
Nakonec čistými metlami ušlehejte sníh a ten jsem spolu s mletými oříšky stěrkou zlehka zapracujte do těsta. Formu na biskupský chlebíček vymažte kouskem másla a nalijte do ní polovinu nachystaného těsta. Vysypávat v tomto případě není potřeba.
05.
Povrch poklaďte na kusy rozlámanou dortovou oplatkou. Pokud byste tak neučinili, horní tmavá polovina těsta by se během pečení propadla do té spodní světlé. Na škodu to není, ale „den“ a „noc“ mají být hezky oddělené! Do druhé poloviny těsta vmíchejte trochu strouhané čokolády, dvě lžíce hořkého kakaa a tři utlučené hřebíčky, nalijte navrch do formy a povrch uhlaďte.
06.
Formu vložte do trouby předehřáté na 150 stupňů a nákyp tam zvolna pečte 50 minut. Špejlí ozkoušejte, jestli už je těsto hotové, a můžete vyklápět!
07.
Mezitím si nachystejte malinovou omáčku. V míse šlehejte asi 10 minut dva vaječné bílky, 2 lžíce dobré malinové zavařeniny, 2 lžíce cukru a citronovou šťávu.