Hlavní obsah
4,7
(3)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Pokrm s názvem salzburské řízky vám jistě zachutná a jestli máte rádi zakysanou smetanu a slaninu, na večeři už určitě nezbude!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 6 ks vepřové kotlety
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 40 g másla
  • 30 g cibule
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 30 g slaniny
  • 40 g loje
  • 1 lžička mouky
  • 3 dkg strouhanky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 250 ml hovězího vývaru
Článek

Postup

01.

Nepříliš tučné vepřové kotlety posolíme, posypeme tlučeným pepřem, obalíme lehce ve strouhané housce a pak je paličkou zlehka naklepeme, ale opatrně, aby nebyly rozbité.

02.

V kastrolu rozpálíme 4 dkg másla, přidáme 3 dkg jemně sekané cibule, necháme ji za stálého míchání zrůžovět, přidáme špetku sladké papriky a 3 dkg na drobné kostičky nakrájené slaniny.

Foto: Mona Martinů

Na másle orestujte cibuli a přidejte slaninuFoto: Mona Martinů

03.

Mezitím rozpálíme na omeletní pánvi 3 dkg doma škvařeného loje, a když tuk prudce vře, opečeme připravené kotlety po obou stranách do zlatova. Okapané přidáme k cibulce v kastrolku, zalijeme naběračkou slabší polévky z kostí a necháme v omáčce asi 20 minut podusit.

Foto: Mona Martinů

Opečené řízky vložte ke slaniněFoto: Mona Martinů

04.

Pak zalijeme kotlety koflíčkem zakysané smetany, ve které jsme rozmíchaly lžičku mouky, a necháme přejít var. Kotlety vyndáme na mísu, obložíme buď osmaženými brambory, nebo dušenou rýží a omáčku na ně procedíme.

Foto: Mona Martinů

Přidejte zakysanou smetanu a promíchejteFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Omáčku přecedíme na hotové řízkyFoto: Mona Martinů

Související témata:

Načítám