Hlavní obsah
3,7
(66)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Snad nejznámější české sladké jídlo, dukátové buchtičky s krémem, milují hlavně děti, a není se čemu divit. Sladké kynuté těsto přelité vanilkovým zázrakem zachutná každému milovníkovi laskomin. Recept na poctivé buchtičky s krémem, který nemá s tím pudinkovým nic společného, jsme pro vás vyzkoušeli podle předpisu Anny Drůbkové.

50 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Kvásek
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 dl mléka
Těsto
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžíce cukru
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst rozinek
  • 700 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 120 g másla
Na vymazání
  • 1 hrudka másla
Vanilkový krém
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 80 g cukru
  • 4 ks žloutků
Článek

Postup

01.

Do misky nalijte trochu vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobené kvasnice a dejte kvásek kynout na teplé místo (třeba okno, na které svítí sluníčko, poblíž topení...).

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

V míse utřete ručním šlehačem povolené máslo, žloutky a cukr. Když je hmota hladká a nadýchaná, přidejte celá vejce, citronovou kůru, špetku soli (ta být nemusí), rozinky, hladkou mouku a nakynutý kvásek. Podle potřeby přidejte ještě asi vlažné mléko (opravdu nepoužívejte studené, jinak těsto nevykyne!) a buď ručně vařečkou, nebo s pomocí hnětacích metel a šlehače vypracujte tuhé těsto. To přikryjte čistou utěrkou a uložte jej na asi 40 minut kynout do tepla.

03.

Máslo rozpusťte v kastrolku nebo mikrovlnce a vymažte jím pekáč nebo zapékací misku. Nakynuté těsto ještě jednou propracujte na pomoučeném vále a rozválejte na asi 7 mm silnou placku. Tu rozkrájejte rádélkem na čtverečky velké asi 2 x 2 cm, pokud máte podobně velkou čtverhrannou formičku, můžete použít tu.

04.

Buchtičky skládejte těsně vedle sebe do vymazané misky. Když je celá první vrstva hotová, důkladně ji pomažte rozpuštěným máslem a můžete pokračovat s druhou vrstvou, kterou opět hojně pomažte máslem. Hotové buchtičky vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte 20-30 minut dozlatova či dohněda – jak je máte rádi.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Než se buchtičky upečou, připravte si vanilkový krém. Šlehačku nalijte do kastrolku a zapněte pod ní mírný plamen. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábejte z něj semínka. Ta i se slupkou vhoďte do šlehačky, přidejte cukr a za stálého míchání přidejte všechny žloutky. Jakmile se šlehačka začne vařit, stáhněte plotnu na minimum, aby se žloutky nesrazily, a vařte ještě asi 2 minuty, až je krém hustý. Z toho pak vyndejte lusk a podávejte s podle chuti pocukrovanými buchtičkami.

Související témata:

Načítám