Článek
Postup
01.
Do misky nalijte trochu vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobené kvasnice a dejte kvásek kynout na teplé místo (třeba okno, na které svítí sluníčko, poblíž topení...).
02.
V míse utřete ručním šlehačem povolené máslo, žloutky a cukr. Když je hmota hladká a nadýchaná, přidejte celá vejce, citronovou kůru, špetku soli (ta být nemusí), rozinky, hladkou mouku a nakynutý kvásek. Podle potřeby přidejte ještě asi vlažné mléko (opravdu nepoužívejte studené, jinak těsto nevykyne!) a buď ručně vařečkou, nebo s pomocí hnětacích metel a šlehače vypracujte tuhé těsto. To přikryjte čistou utěrkou a uložte jej na asi 40 minut kynout do tepla.
03.
Máslo rozpusťte v kastrolku nebo mikrovlnce a vymažte jím pekáč nebo zapékací misku. Nakynuté těsto ještě jednou propracujte na pomoučeném vále a rozválejte na asi 7 mm silnou placku. Tu rozkrájejte rádélkem na čtverečky velké asi 2 x 2 cm, pokud máte podobně velkou čtverhrannou formičku, můžete použít tu.
04.
Buchtičky skládejte těsně vedle sebe do vymazané misky. Když je celá první vrstva hotová, důkladně ji pomažte rozpuštěným máslem a můžete pokračovat s druhou vrstvou, kterou opět hojně pomažte máslem. Hotové buchtičky vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte 20-30 minut dozlatova či dohněda – jak je máte rádi.
05.
Než se buchtičky upečou, připravte si vanilkový krém. Šlehačku nalijte do kastrolku a zapněte pod ní mírný plamen. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábejte z něj semínka. Ta i se slupkou vhoďte do šlehačky, přidejte cukr a za stálého míchání přidejte všechny žloutky. Jakmile se šlehačka začne vařit, stáhněte plotnu na minimum, aby se žloutky nesrazily, a vařte ještě asi 2 minuty, až je krém hustý. Z toho pak vyndejte lusk a podávejte s podle chuti pocukrovanými buchtičkami.