Článek
Postup
01.
Nejdřív oddělte žloutky od bílků. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Díky soli (tu můžete nahradit také asi 2 lžícemi studené vody) drží krásně nadýchaný. Do sněhu následně zašlehejte všechen krupicový cukr.
02.
Do tuhého sněhu pak zašlehejte všechny žloutky jeden po druhém a hladkou mouku. Vznikne tak hladké nadýchané těsto, které nalijte do dortové formy. Pakliže nemáte formu s nepřilnavým povrchem, je potřeba ji nejdříve vymazat a vysypat! Naplněnou formu vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte do růžova asi 30 minut.
03.
Mezitím jsem si připravte cukrovou polevu. Do misky nasypte moučkový cukr, přidejte asi 2 lžíce rumu, přidejte asi 4 lžíce pomerančové šťávy a špetku pomerančové kůry. Suroviny pak stačí metlou vymíchat dohladka a je hotovo. Pozor ale! Poleva rychle tuhne, tak si ji radši připravte až těsně před dopečením dortu!
04.
Upečený dort vyndejte z formy a pomocí cukrářské krájecí strunky (seženete ji v každých domácích potřebách a je to opravdu šikovný pomocník!) jej prokrojte. Obě poloviny pokropte vymačkanou šťávou z pomerančů a přiklopte je zpět. Můžete potřít pomerančovou marmeládou.
05.
Na povrch dortu nalijte cukrovou polevu, pomocí cukrářské stěrky ji rozetřete po celém povrchu a dort vložte ještě asi na 10 minut do již vypnuté, ale stále horké trouby, aby poleva zaschla.
06.
Nakonec jeden celý pomeranč důkladně omyjte a nakrájejte na tenká kolečka, kterými dozdobíte zbytek dortu. Kdo by si chtěl rýpnout, že pomeranči zůstala kůra, tak klidně může. Takhle to ale lépe vypadá, ostrým nožem jde bez problému rozkrojit a na talířku už si ten kousek určitě umí každý sundat!