Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte nahrubo a na rostlinném oleji ji nechte osmažit dozlatova. Nesmí být ale moc tmavá – při následné úpravě už by se mohla připálit. Než se cibule osmahne, nakrájejte maso na kostky velikosti sousta.
02.
Maso přidejte k cibuli a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo. Když je takto připravené, přidejte i trochu soli, pepře, kmínu a sladké papriky. Vše ještě jednou lehce zpěňte (tady už si ale dávejte opravdu pozor, abyste papriku nepřipálili, zhořkla by!) a přidejte papriky pokrájené na kousky.
03.
Pak gulášový základ podlejte vodou nebo v ideálním případě hovězím vývarem a nechte maso pod poklicí vydusit doměkka. Podle typu masa to trvá různě dlouho, zpravidla však zhruba 1–1,5 hodiny. Jestliže chcete zachovat papriky vcelku, přidejte je, až když je maso měkké, a vše duste asi 10 minut, dokud nebudou přesně tak měkké, jako chcete vy.
04.
Když je guláš v podstatě hotový, natrhejte střídku z chleba a přidejte ji do něj. Pomalu ji nechte postupně „rozvařit“, až guláš jednoduše zahustí. Podávejte se svojí oblíbenou přílohou – pro někoho je to zase chléb, pro jiného knedlíky, ať už houskové, karlovarské nebo bramborové.