Hlavní obsah
4,4
(8)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ten jediný pravý a osvědčený recept na guláš má každá rodina svůj – a o tom nemíníme polemizovat. Jeden takový na výborný guláš s paprikou máme i my. A ten stojí za to vyzkoušet.

20 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g hovězího masa
  • 300 g cibule
  • 1 ks červené papriky
  • 2 ks bílá paprika
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička majoránky
Na zahuštění
  • 3 plátky chleba
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nahrubo a na rostlinném oleji ji nechte osmažit dozlatova. Nesmí být ale moc tmavá – při následné úpravě už by se mohla připálit. Než se cibule osmahne, nakrájejte maso na kostky velikosti sousta.

02.

Maso přidejte k cibuli a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo. Když je takto připravené, přidejte i trochu soli, pepře, kmínu a sladké papriky. Vše ještě jednou lehce zpěňte (tady už si ale dávejte opravdu pozor, abyste papriku nepřipálili, zhořkla by!) a přidejte papriky pokrájené na kousky.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Pak gulášový základ podlejte vodou nebo v ideálním případě hovězím vývarem a nechte maso pod poklicí vydusit doměkka. Podle typu masa to trvá různě dlouho, zpravidla však zhruba 1–1,5 hodiny. Jestliže chcete zachovat papriky vcelku, přidejte je, až když je maso měkké, a vše duste asi 10 minut, dokud nebudou přesně tak měkké, jako chcete vy.

04.

Když je guláš v podstatě hotový, natrhejte střídku z chleba a přidejte ji do něj. Pomalu ji nechte postupně „rozvařit“, až guláš jednoduše zahustí. Podávejte se svojí oblíbenou přílohou – pro někoho je to zase chléb, pro jiného knedlíky, ať už houskové, karlovarské nebo bramborové.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie5 804,46 kJ
Bílkoviny113,08 g
Tuky70,52 g
Sacharidy69,6 g
Sůl7,47 g
SAFA15,24 g
Vláknina13,03 g
Cukry23,44 g
Související témata:

Načítám