Článek
Také máte občas melancholickou chvilku, kdy si zase chcete připadat jako na prázdninách u babičky? Zkuste to za pomoci známých chutí a poctivých receptů. Tato rajská s plněnou paprikou vás aspoň na chvíli přenese do kuchyně prarodičů k jejich poctivým obědům plným chutí a lásky.
Postup
01.
Troubu zapněte na 190 °C. Paprikám odřízněte čepičku a zbavte je semínek, z čepiček vyřízněte stopku a nakrájejte je na malé kousky. V míse smíchejte mleté maso (hodí se třeba plecko) a rýži, nezapomeňte přidat koření, česnek a trochu soli.
03.
Papriky naplňte masovou směsí a naskládejte do pekáčku vymazaného máslem. Pak je vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova. Poté je zalijte asi 200 ml rajčatového pyré, aby do sebe nasákly chuť rajčat, a pečte ještě asi 10–15 minut.
04.
Než se papriky upečou, připravte si omáčku. Máslo rozpusťte a osmahněte v něm lžíci hladké mouky, aby vznikla světlá řídká jíška. Kdo chce, může v másle osmahnout i jednu najemno nakrájenou cibulku. Když je jíška hotová, zalijte ji za stálého míchání asi 4 dl vody a nakonec vmíchejte koření i rajčatový protlak nebo nakrájená sterilovaná rajčata a pokrájené zbytky paprik. Omáčku dochuťte solí a cukrem, důkladně ji provařte a na závěr ji promixujte, aby byla úplně hladká.
05.
Jako příloha k omáčce se nejlépe hodí klasická dušená rýže. Tu připravíte tak, že propláchnutou a okapanou rýži chvíli osmažíte na másle, dokud se nerozvoní a zrnka nezesklovatí. Poté přidejte koření, celou oloupanou cibuli a vše zalijte vodou podle návodu na obalu rýže. Vařte pod pokličkou do doby, než bude rýže skoro hotová. Poté vyndejte koření s cibulí a nechte rýži pod pokličkou dojít.
Máte jako přílohu raději knedlíky? Vyzkoušejte recept na houskové knedlíky krok za krokem.