Článek
Postup
01.
K omáčce si samozřejmě můžete nachystat i kuře čerstvě upečené. Jeho příprava je víc než jednoduchá. Kuře omyjte, ze všech stran osolte a případně i opepřete a položte ho prsy dolů do pekáče. Pak ho podlijte asi 1 cm vody, poklaďte plátky másla a dejte péct asi na 1,5 hodiny do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia. Na první polovinu pečení ho můžete přikrýt poklicí. Kuře nezapomeňte pravidelně přelévat a v polovině pečení ho obraťte prsy nahoru.
02.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte. Pokud zvolíte strouhání nahrubo, připravíte spíše salát, pokud si zvolíte strouhání najemno, bude omáčka více tekutější. Záleží ale, co máte radši. Jablka dejte do misky a zakapejte hned citronovou šťávou.
03.
Sardele, šalotku a kapary nasekejte najemno, já jsem tentokrát zvolila sardelová očka s kapary už naložená. Tahle kombinace totiž vážně nemá chybu :-). Vše přimíchejte k jablkům. V hmoždíři roztlučte nebo v misce vidličkou důkladně rozmačkejte natvrdo uvařené žloutky (vejce vložte už do studené vody a od okamžiku, kdy začne vřít, vařte 8 minut), přidejte hořčici a vinný ocet a vše přidejte a důkladně promíchejte se základem omáčky. Tu nakonec dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem či ještě trochou vinného octa. Hotovo!