Hlavní obsah
3,1
(35)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jablka jsou na každém rohu – plná chuti, sladká a levná. Proto neváhejte ani chvilku a upečte si lahodný kynutý koláč s tímto podzimním ovocem!

1 hod.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 400 g hladké mouky
  • 3 ks žloutků
  • 100 ml oleje
  • 80 g cukru krupice
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 špetka soli
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 6 ks jablek
  • 150 g perníku na strouhání
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do misky prosejte hladkou mouku, přidejte k ní trochu soli, vanilkový cukr a cukr krupici. Doprostřed dejte žloutky a teplé mléko. Droždí prsty nadrobte a přidejte ke směsi, pak nastrouhejte citronovou kůru a nakonec směs zalijte olejem. Pomocí vařečky vypracujte jednotné lepivé těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte aspoň 45 minut kynout.

02.

Zatímco těsto kyne, pusťte se do přípravy jablek. Ta omyjte, oloupejte a na struhadle nastrouhejte nahrubo. Perník na strouhání nastrouhejte na jemném struhadle.

03.

Když je těsto nakynuté, pomažte si ruce tukem a rovnoměrně ho rozprostřete na plech o velikosti 40 x 28 cm vystlaný pečicím papírem. Těsto bohatě posypejte nastrouhanými jablky, zasypejte krystalovým cukrem, trochou mleté skořice a nastrouhaným perníkem.

04.

Koláč dejte péct na 180 °C na 40 minut, dokud nebude zlatavý. Podávejte jej pokrájený na čtverce ozdobené moučkovým cukrem, plátkem jablka nebo lístkem máty či meduňky.

Energetická hodnota celkem - 1 plech
Energie18 511,24 kJ
Bílkoviny81,87 g
Tuky128 g
Sacharidy713,54 g
Sůl1,63 g
SAFA21,71 g
Vláknina41,03 g
Cukry333,47 g
Související témata:

Načítám