Hlavní obsah
3,4
(24)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Taky milujete vůni skořicového cukru, která tradičně doprovází smažení geniální pochutiny s názvem lívance? Pokud máte pro klasickou dobrotu s kvasnicemi stejnou slabost jako my, zopakujte si tenhle jednoduchý recept a zahřešte si. Recept na lívance z babiččiny kuchařky si určitě oblíbíte!

20 min.
Příprava
4 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 300 ml mléka
  • 5 ks vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 40 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 350 g hladké mouky
  • 20 g droždí
K dokončení
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce rybízové marmelády
Článek

Postup

01.

Do vysoké mísy nalijte mléko, 2 celá vejce, 3 žloutky, cukr, rozpuštěné a prochladlé máslo, špetičku soli a 1/2 lžičky citronové kůry. Vše promíchejte, až vznikne hladká tekutina.

Foto: Petr Makovička

Do mléka postupně přidávejte ingredience a dobře promíchejteFoto: Petr Makovička

02.

Pak do rozmíchaného mléka opatrně zašlehávejte hladkou mouku, té přidejte asi 350 g – těsto by mělo být o něco málo hustější než na palačinky. Nakonec v misce rozmíchejte 20 g kvasnic s třemi lžícemi teplého mléka, přimíchejte je do těsta a nechte asi 15 minut nakynout.

Foto: Petr Makovička

Kvasnice rozmíchejte v teplém mléce a vlijte do rozmíchané směsiFoto: Petr Makovička

03.

Druhá fáze je smažení. Lívanečník vymažte máslem, nebo zakápněte troškou oleje – ten se tak rychle jako máslo nepřepaluje.

04.

Ještě horký lívanec hned vložte do připraveného skořicového cukru a z obou stran jej obalte. Je to jednodušší než lívanec nechat chladnout a pak jej znovu potírat máslem, aby se na něj cukr nalepil.

Pokud skořici z jakéhokoli důvodu nemáte rádi nebo nemůžete, vyzkoušejte i jiné způsoby – ať už povidla a syrečky (všem z diskuze děkuji za připomínku, dříve se tak říkalo tvarohu!), nebo lžičku zakysané smetany a rybízové marmelády.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie11 140,24 kJ
Bílkoviny88,8 g
Tuky96,84 g
Sacharidy351,33 g
Sůl2,31 g
SAFA47,7 g
Vláknina14,03 g
Cukry94,84 g
Související témata:

Načítám