Článek
Postup
01.
Do vysoké mísy nalijte mléko, 2 celá vejce, 3 žloutky, cukr, rozpuštěné a prochladlé máslo, špetičku soli a 1/2 lžičky citronové kůry. Vše promíchejte, až vznikne hladká tekutina.
02.
Pak do rozmíchaného mléka opatrně zašlehávejte hladkou mouku, té přidejte asi 350 g – těsto by mělo být o něco málo hustější než na palačinky. Nakonec v misce rozmíchejte 20 g kvasnic s třemi lžícemi teplého mléka, přimíchejte je do těsta a nechte asi 15 minut nakynout.
03.
Druhá fáze je smažení. Lívanečník vymažte máslem, nebo zakápněte troškou oleje – ten se tak rychle jako máslo nepřepaluje.
04.
Ještě horký lívanec hned vložte do připraveného skořicového cukru a z obou stran jej obalte. Je to jednodušší než lívanec nechat chladnout a pak jej znovu potírat máslem, aby se na něj cukr nalepil.
Pokud skořici z jakéhokoli důvodu nemáte rádi nebo nemůžete, vyzkoušejte i jiné způsoby – ať už povidla a syrečky (všem z diskuze děkuji za připomínku, dříve se tak říkalo tvarohu!), nebo lžičku zakysané smetany a rybízové marmelády.