Článek
Že Anna Drůbková uměla neuvěřitelné, skvělé a nadýchané piškotové korpusy, o tom už není po ochutnání jejího pomerančového dortu pochyb. Jaké kouzlo jsem ale v její prastaré kuchařce objevila tentokrát? Máslo v těstě na roládu!
Meruňkový závin
V původním receptu z kuchařky Mladá hospodyňka se píše: „Ušlehá se z 8 bílků sníh, přidává se do něho 14 dkg cukru, 8 žloutků, 14 dkg mouky a 9 dkg rozpuštěného másla.
Na plech se položí papír dvojnásobný, na vrchní menší se těsto naleje as na prst silně a dá péci. Pečené se obrátí a papír hned sloupne. Závin se potře meruňkovou zavařeninou a sbalí. Krájejí se šikmo řízky, potrou se po jedné straně zavařeninou a dají na chvíli ještě do trouby.“
Na 1 roládu potřebujete: 8 vajec, 14 dkg cukru krupice, 14 dkg hladké mouky, 9 dkg másla a 1,5 skleničky (370 g) meruňkové marmelády.
Postup je velmi jednoduchý, nejprve je ale potřeba nachystat si plech. Na ten jsem položila dva pruhy pečicího papíru a zapnula jsem troubu na 180 stupňů Celsia.
Vajíčka jsem rozklepla a oddělila žloutky od bílků. Aby se do bílků nemohl dostat opravdu ani kousek žloutku, pro jistotu je odděluji nad malou miskou, a teprve, když mám jistotu, že se žloutek neprotrhl, bílky slévám všechny k sobě.
Z bílků jsem vyšlehala tuhý sníh, a pak jsem do něj postupně zašlehala všechny žloutky, cukr i mouku. Nakonec jsem přilila i rozpuštěné a trochu zchladlé máslo.
To jsem nalila na připravený plech a cukrářskou stěrkou jsem jej opatrně rozetřela po celé ploše. Na plech do horkovzdušné trouby vyjde „na prst silné těsto“ tak akorát, pokud byste chtěli závin menší, bylo by potřeba vajec a úměrně jim i ostatních surovin ubrat.
Plech jsem pak vložila do vyhřáté trouby a pekla přesně 14 minut – tou dobou už těsto bylo krásně zlaté a nadýchané.
Upečené těsto jsem tedy vyndala, jednoduše jsem jej obrátila na spodní vrstvu pečicího papíru a vrchní jsem hned sloupla. Pomocí cukrářské stěrky jsem pak celý závin pomazala rozmíchanou meruňkovou marmeládou, a následně jsem jej opatrně sbalila. Vzhledem k tomu, jak je těsto silné, ale stáčejte opravdu opatrně, nebo vám závin popraská, jako se to stalo místy mně!
Roládu jsem pak nakrájela na šikmé plátky, které jsem pokládala rovnou na ten stejný plech. Plátky jsem pak potřela ještě trochou marmelády a vložila asi na 10 minut do pomalu chladnoucí trouby, aby se marmeláda do těsta hezky vsákla. Ochutnejte a uvidíte, že budete stejně nadšeni jako my!
Dostali jste chuť na roládu? O něco maličko méně kalorický recept najdete v článku Recepty od čtenářů: Rychlá roláda s marmeládovou náplní.
A jak jste na tom se sladkým vy? Snažíte se zhubnout přes svátky nabraná kila, nebo si naopak stále dopřáváte? Pokud by roláda nebylo to pravé, tak se příští čtvrtek těšte na ořechovo-čokoládovo-sucharový hřbet!