Článek
Postup
01.
Začněte s mletím oříšků. Na to je samozřejmě nejjednodušší použít robot nebo sekací nástavec na ponorném mixéru, vystačíte si ale i s mlýnkem na strouhanku nebo struhadlem.
02.
Na vál nasypte mouku a nastrouhejte do ní nebo rozdrobte na menší kousky 20 dkg másla. Postupně přidejte citronovou kůru, cukr, pomleté oříšky, 3 žloutky a na špičku nože kypřicího prášku do pečiva.
03.
Ze všech uvedených ingrediencí rukama vypracujte jednolité těsto, které zabalte do sáčku nebo potravinářské fólie a nechte ho asi 20 minut odpočinout v lednici.
04.
Odpočinuté těsto rozválejte pomoučeným válečkem na nudle na plát silný asi 4 mm. Podle toho, jak jste zdatní, těsto přeneste v kuse nebo po menších kouscích do koláčové (případně dortové) formy a uhlaďte je tak, aby nikde nebyly mezery. Ze zbylého těsta vypracujte vyšší okraje.
05.
Marmeládu rovnoměrně namažte přes celý koláč, který jste nejdřív potřeli rozšlehaným vejcem. Kolik marmelády použijete, záleží na vaší chuti i míře její sladkosti. My doporučujeme malinovou.
Máte příliš hustou marmeládu?
Rada je velmi jednoduchá. Buď do ní přidejte 1–2 lžíce vody či citronové šťávy a důkladně ji rozmíchejte, nebo misku s marmeládou vložte na 30–40 vteřin do mikrovlnné trouby – teplá se lépe roztírá.
06.
Ze zbylého těsta vytvarujte nudličky a ty pokládejte přes koláč jako mřížku. Předem varujeme, že těsto je opravdu křehké, takže vám to chvíli zabere, ale žádná hrůza to také není. Mřížku i okraje koláče potřete rozšlehaným vejcem a koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi na 20–25 minut. Kdo chce, může koláč na závěr posypat ještě moučkovým cukrem!