Článek
Postup
01.
Vaření začneme jíškou – v hrnci pomalu nechte rozpustit máslo, které zasypte polohrubou moukou, důkladně promíchejte a chvíli nechte probublávat. Vznikne jemná kašička. Tu pak zalijte mlékem a opět dokonale míchejte, dokud v něm nebudou žádné hrudky.
02.
Nechte provařit a vsypte křen nastrouhaný najemno. Nalijte do toho smetanou a nechte zvolna bublat aspoň 10 minut. Pokud by vám omáčka přišla málo hustá, můžete ji znovu zahustit jíškou.
03.
Zatímco omáčka probublává, v jiném hrnci dejte do vroucí vody povařit uzenou krkovičku. Kdybyste dali krkovici do studené vody, maso by ztratilo šťávu a chuť. Vařte asi 5 minut.
04.
Nakonec omáčku dochuťte podle vlastního vkusu – okyselte citronem, osolte nebo přidejte křen.
05.
Podávejte s houskovým knedlíkem posypané nasekanou pažitkou a čerstvým strouhaným křenem.