Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Žemlovka. Když se řekne tohle slovo, mnozí si vybaví neodolatelnou vůni jablek a skořice. Toto skvělé sladké jídlo má však i jiné varianty. Při pátrání po receptech po prababičkách jsme v kuchařce Marie Sandtnerové narazili na tvarohovou žemlovku s rozinkami. Po skořici sice nevoní, ale mandle a rozinky v ní chutnají možná ještě lépe než jablka!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Jídlo
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 2 ks žloutků
  • 1/2 l mléka
  • 300 g housky
Na posypání
  • 20 g cukru moučka
Na nádivku
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 30 g másla
  • 30 g cukru
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 20 g mandlí
  • 50 g rozinek
Na vymazání
  • 20 g másla
Článek

Děti a v podstatě i mnoho dospělých lze rozdělit na dvě skupiny – jedni žemlovku milují a druzí tu divnou oslazenou housku prostě nesnědí. Pevně věříme, že se řadíte do první skupiny a tenhle kulinářský zážitek si nenecháte ujít! Žemlovka je totiž velmi jednoduchá, a přitom chuťově neporazitelná. A tvarohovou žemlovku nemusíte podávat nutně jen jako hlavní jídlo, skvěle se hodí i jako sladká tečka!

Postup

01.

Do mísy dejte tvaroh, povolené máslo, cukr, citronovou kůru, mandle, rozinky a vajíčko. Vše smíchejte metličkou dohromady do krémové konzistence.

02.

Do jiné misky nalijte mléko, přidejte 2 lžíce rozpuštěného studeného másla, žloutky a cukr a vše důkladně rozmíchejte. Plátky housek postupně namáčejte do mléka a nechte je pořádně nasáknout.

Tip: Housky nahraďte jednou vekou.

03.

Zapékací misku nebo pekáček vymažte kouskem másla a postupně naskládejte plátky veky a po lžíci tvarohovou směs. Důležité je, aby veka tvořila horní vrstvu, kterou pokapejte rozpuštěným máslem a žemlovka může do trouby. Pečte při 175 °C asi 45 minut, dokud veka nezezlátne a tvaroh nezhoustne. Asi 10 minut před vyndáním z trouby žemlovku zlehka pocukrujte a vložte zpět. Cukr na povrchu lehce zkaramelizuje, žemlovka bude křupavější a získá i hezčí barvu. Při podávání ji potom znovu důkladně posypte moučkovým cukrem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 388,28 kJ
Bílkoviny24,54 g
Tuky23,11 g
Sacharidy64,65 g
Sůl0,98 g
SAFA10,13 g
Vláknina3,09 g
Cukry30,16 g

Načítám