Článek
Postup
01.
Chleba nakrájejte na plátky a pak na kostičky velké asi 2 x 2 cm, klidně je ale můžete udělat i menší.
02.
Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo, stejně tak i malý celer.
03.
Cibulku nakrájejte najemno a osmahněte na kousku sádla. Když začne zlátnout, přidejte nastrouhanou zeleninu a asi minutu restujte. Nakonec vše promíchejte s kostkami chleba a zalijte asi 3 dl zeleninového vývaru. Ten si můžete buď připravit z kostky, nebo uvařit z kořenové zeleniny a cibule. Vývar je ale potřeba přilévat postupně, aby se chléb úplně nerozmočil a zůstal držet v kostkách.
04.
Přidejte pokrájenou nať jarní cibulky, použít jde ale určitě i v receptu zmiňovanou petrželku, kopřivu, špenát nebo cokoliv zeleného, co budete mít po ruce – třeba i trochu té celerové nati.
05.
Z hmoty (která, jen tak mimochodem, nádherně voní!) vytvořte válečky (nebo kuličky) a ty pak upečte. Polovinu hmoty upečte bez slaniny, polovinu zabalte do plátků téhle dobroty.
06.
Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte asi 20 minut – prostě dokud kopečky nebudou křupavě zlaté a slanina propečená.