Hlavní obsah

3 originální nápady, jak ozdobit dort. Zvládne je každý!

Foto: Jakub Jurdič

Zdobení dortů doma? Jde to!Foto: Jakub Jurdič

Chystáte rodinnou oslavu, chcete upéct dort, ale chybí vám nápady, jak ho ozdobit? Pro tentokrát nechte klasiku stranou. Připravili jsme pro vás tři tipy, které s trochou šikovnosti hravě zvládnete!

Článek

Jeden pro úplné začátečníky, druhý tip pro mírně pokročilé a třetí pro ty, kdo si chtějí vyhrát. Porce zdobicí inspirace už na vás čeká a je jen na vás, co z toho využijete!

Hrátky se šlehačkou

Potřebujete: asi 750 ml vyšlehané smetany, sušenky

Pokud nemáte času nazbyt a baví vás nedbalá elegance, tento styl je pro vás ten pravý. Šlehačku vyšlehejte do tuha tak, aby byla hladká a lesklá. Dvěma třetinami jí potřete dort ze stran i z vrchu. Zbylou šlehačku navršte nahoru do nepravidelných kopečků.

Foto: Jakub Jurdič

Vystačíte si se šlehačkou, lžící a sušenkamiFoto: Jakub Jurdič

Strany dortu uhlaďte nožem a přilepte k nim sušenky, hezky vypadají třeba kytičky nebo srdíčka. Pak vezměte lžíci, namočte ji do horké vody, otřete, a jemným tahem začněte nepravidelně uhlazovat kopečky na vršku. A máte hotovo!

Foto: Jakub Jurdič

Snadné i efektníFoto: Jakub Jurdič

Ombré dort

Potřebujete:asi 1 litr smetany ke šlehání, potravinářské barvy (červenou a růžovou), 4 sáčky k jednorázovému zdobení, zdobičky

Ombré je v módě nejen ve světě vlasových stylingů, ale už i v ráji dortů! Jak toho využít? Zkuste dort, na kterém volně přecházejí barvy. Smetanu vyšlehejte do tuha, část zní použijte k potření dortu ze všech stran a zbytek rozdělte na čtyři části. Jeden z dílů nechte bílý, další obarvěte do světle růžova, sytě růžova a poslední do červena. Obarvenou šlehačkou pak naplňte jednotlivé sáčky.

Foto: Jakub Jurdič

Nechte jednu barvu volně plynout do druhéFoto: Jakub Jurdič

My jsme na zdobení použili čtyři různé zdobičky, abychom ještě umocnili pocit jakéhosi chaosu. Pokud toužíte po uhlazenější variantě, určitě zakončete všechny zdobicí sáčky zdobičkou s hladkým kruhovým otvorem. Začněte zdobit ze strany dortu. Vždy hubičkou nastříkejte menší kopeček a tupou špičkou nože ho rozmázněte směrem doprava. Pokračujte směrem dolů, střídejte barvy od bílé po sytě červenou. Pak se přesuňte o kousek do prava s tím, že nezapomeňte posunout barvy ob jednu. Vršek dortu pak zdobte do soustředných kruhů.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud toužíte po uhlazenějším dojmu, použijte zdobičku s kulatým otvoremFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jak moc budou barvy výrazné, je na vásFoto: Jakub Jurdič

Elegance s potahovací hmotou

Potřebujete: 750 g bílé potahovací hmoty na dorty (s mandlovou příchutí), vykrajovací ozdobnou lištu s motivem půl obloučků, 250 ml máslovo-pudinkového krému

Dort potřete ze stran i svrchu pudinkovým krémem. Díky tomu na něm bude potahovací hmota dobře držet. Hmotu rozdělte na poloviny, tu první rozválejte, přeneste na dort, uhlaďte a začistěte (návod, jak na to, najdete v tomto článku). Zbytek také rozválejte (vyplatí se vál posypat moučkovým cukrem) a pomocí vykrajovátka na ozdobné lišty vše proměňte v proužky s vlnovkami.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud jste s potahovací hmotou nikdy nepracovali, tohle je dobrý začátekFoto: Jakub Jurdič

Teď už jen jednotlivé lišty přenést na dort. Začněte od shora, k lepení vždy postačí proužky potřít vodou. Hranou dlaně přitiskněte, případně zahlaďte zdobicí kosticí. Pokračujte, dokud dort nepokryjete až dolů. A je to!

Foto: Jakub Jurdič

Bílá elegance je na světěFoto: Jakub Jurdič

A jaké jsou vaše osvědčené tipy na zdobení? Přidejte je do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty!

Načítám