Článek
Jeden pro úplné začátečníky, druhý tip pro mírně pokročilé a třetí pro ty, kdo si chtějí vyhrát. Porce zdobicí inspirace už na vás čeká a je jen na vás, co z toho využijete!
Hrátky se šlehačkou
Potřebujete: asi 750 ml vyšlehané smetany, sušenky
Pokud nemáte času nazbyt a baví vás nedbalá elegance, tento styl je pro vás ten pravý. Šlehačku vyšlehejte do tuha tak, aby byla hladká a lesklá. Dvěma třetinami jí potřete dort ze stran i z vrchu. Zbylou šlehačku navršte nahoru do nepravidelných kopečků.
Strany dortu uhlaďte nožem a přilepte k nim sušenky, hezky vypadají třeba kytičky nebo srdíčka. Pak vezměte lžíci, namočte ji do horké vody, otřete, a jemným tahem začněte nepravidelně uhlazovat kopečky na vršku. A máte hotovo!
Ombré dort
Potřebujete:asi 1 litr smetany ke šlehání, potravinářské barvy (červenou a růžovou), 4 sáčky k jednorázovému zdobení, zdobičky
Ombré je v módě nejen ve světě vlasových stylingů, ale už i v ráji dortů! Jak toho využít? Zkuste dort, na kterém volně přecházejí barvy. Smetanu vyšlehejte do tuha, část zní použijte k potření dortu ze všech stran a zbytek rozdělte na čtyři části. Jeden z dílů nechte bílý, další obarvěte do světle růžova, sytě růžova a poslední do červena. Obarvenou šlehačkou pak naplňte jednotlivé sáčky.
My jsme na zdobení použili čtyři různé zdobičky, abychom ještě umocnili pocit jakéhosi chaosu. Pokud toužíte po uhlazenější variantě, určitě zakončete všechny zdobicí sáčky zdobičkou s hladkým kruhovým otvorem. Začněte zdobit ze strany dortu. Vždy hubičkou nastříkejte menší kopeček a tupou špičkou nože ho rozmázněte směrem doprava. Pokračujte směrem dolů, střídejte barvy od bílé po sytě červenou. Pak se přesuňte o kousek do prava s tím, že nezapomeňte posunout barvy ob jednu. Vršek dortu pak zdobte do soustředných kruhů.
Elegance s potahovací hmotou
Potřebujete: 750 g bílé potahovací hmoty na dorty (s mandlovou příchutí), vykrajovací ozdobnou lištu s motivem půl obloučků, 250 ml máslovo-pudinkového krému
Dort potřete ze stran i svrchu pudinkovým krémem. Díky tomu na něm bude potahovací hmota dobře držet. Hmotu rozdělte na poloviny, tu první rozválejte, přeneste na dort, uhlaďte a začistěte (návod, jak na to, najdete v tomto článku). Zbytek také rozválejte (vyplatí se vál posypat moučkovým cukrem) a pomocí vykrajovátka na ozdobné lišty vše proměňte v proužky s vlnovkami.
Teď už jen jednotlivé lišty přenést na dort. Začněte od shora, k lepení vždy postačí proužky potřít vodou. Hranou dlaně přitiskněte, případně zahlaďte zdobicí kosticí. Pokračujte, dokud dort nepokryjete až dolů. A je to!
A jaké jsou vaše osvědčené tipy na zdobení? Přidejte je do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty!