Hlavní obsah

10 potravin, které vám ničí zuby!

Foto: thinkstock

Že prý si jablkem můžete vyčistit zuby? Nesmysl!Foto: thinkstock

Našli jsme je! Deset největších záškodníků, kteří vám každý den ničí vaše krásné a zdravé zuby! Víte, kteří to jsou? Čtěte a nenechte si ani vy od nich nic líbit!

Článek

„V podstatě jde o to, že pokud si neumíte správně vyčistit zuby, tedy neodstraníte z nich dobře plak, tak vám budou ničit zuby všechny potraviny,“ upozorňuje dentální hygienistka Klára Špoutilová z kliniky Esthé Dent. Pomoci vám může náš článek 6 chyb, které děláte při čištění zubů. Její kolegyně Lucie Hronková z Dental office H33 souhlasí a doplňuje: „Poškození zubu znamená vlastně oslabení zubní skloviny. To může být způsobeno bakteriemi obsaženými v zubním plaku nebo třeba zvýšenou konzumací sladkých a kyselých potravin nebo nápojů.“

Vadí nejen citron a med

A jsme u toho. Pro zuby nejsou dobré kyselé ani sladké nápoje. Stejně tak jim neprospívá ani kyselina obsažená v ovoci, například v ananasu, pomerančích a dalších. „Tyto kyseliny oslabí sklovinu stejně, jako by to dokázaly bakterie v plaku,“ vysvětluje Klára Špoutilová a doporučuje zmíněné nápoje konzumovat například spolu s hlavním jídlem a během dne pít vodu nebo neslazený čaj.

Foto: thinkstock

Med má spousty pozitiv, jedno negativum ale také: ničí vám zubyFoto: thinkstock

Jablko vám zuby nevyčistí

Ohledně ovoce zapomeňte na mýtus, že si můžete dát jablko místo čistění zubů: „Jablko obsahuje jak cukry, tak kyseliny, a zubům tedy neprospívá,“ uvádí na pravou míru Lucie Hronková. Nemyslí tím, že byste se jablkům měli vyhýbat zcela, jen nepočítat s tím, že vám nahradí kartáček na zuby. Jako podobného škodiče v kvalitě chrupu pak uvádí ještě banány. „Obsahují velké množství cukru a zároveň jsou lepivé – to znamená, že se zbytky ovoce zachytí na zubech a zde zůstanou jako snadný zdroj energie pro bakterie,“ vysvětluje odbornice.

Obecně škodlivé je podle stomatologů zkrátka to, co obsahuje hodně sacharidů a má tendenci ulpívat na zubech, například pečivo, chipsy, karamely, turecký med a podobně. „Za prospěšné zubům považuji hlavně tvrdé sýry, ale i jiné mléčné výrobky, zeleninu, tvrdší druhy ovoce a neslazené nápoje," uvádí Lucie Hronková.

Jak si tedy užít bez následků?

Když chcete jíst ovoce, a přitom neškodit zubům, platí pravidlo: nečistit zuby ihned po konzumaci. Čištění zubů po jídle může vést k citlivým zubům či odhaleným krčkům. „Dejte sklovině čas půl hodiny nebo i hodinu, aby svůj naleptaný povrch opět zpevnila,“ upozorňuje Lucie Hronková. „O to se postará hlavně slina, která obsahuje k tomu potřebné minerály,“ doplňuje dentální hygienistka a dodává, že produkci slin můžete stimulovat žvýkačkou či bonbonem bez cukru nebo kyselé prostředí v ústech naředit tím, že se napijete vody nebo si je vypláchnete ústní vodou.

Malé zoubky také v ohrožení

Obezřetní buďte i u výběru nápojů a dobrot pro své caparty. „U malých dětí je problém pití sladkých nápojů, pojídání sladko-kyselých cukrovinek, namáčení dudlíku v medu a podobně,“ říká Klára Špoutilová. U nich radí kontrolovat, jak si chrup čistí, a vždy ho dočistit, jinak se jim zkazí a vzniknou takzvané medové zuby.

Za nejvíce nebezpečná ale považují odborníci dětská „pitíčka“: „Mají speciální uzávěr s brčkem či zúženým špuntem, přes který nápoj prochází pomaleji, takže jsou zuby nežádoucímu prostředí vystaveny déle,“ shodují se dentální hygienistky a doplňují, že podobný vliv má i u dospělých pití přes brčko nebo zvyk usrkávání neředěných ovocných šťáv v průběhu celého dne.

Jak jste na tom se zuby vy? Zajímá vás Na čem se nevyplatí při péči o zuby šetřit a na čem ano?. Tak čtěte!

Související témata:

Načítám